caise
Galuste cu caise – Gomboti, dupa reteta de Galuste cu prune am vrut sa incerc si aceasta varianta cu caise si va garantez ca sunt tare bune. Nu asi putea spune care din ele mi-au placut mai mult. Caisele sunt pe terminate asa ca mai profitati, iar apoi prunele va asteapta.
Secretul acestui desert este textura fina si frageda a aluatul cu care imbracam fructul, asa ca va recomand sa respectati reteta si nu veti da gres.
Ingrediente:
Aluat de cartofi :
800 g cartofi albi fainosi
150 g faina
sare
2 oua mici sau 1 ou mare
2 linguri rase de gris
150 g de unt
150-200 g pesmet
2 plicuri zahar vanilat
2 lingurite de scortisoara (optional)
12 caise
cca. 60-70 g de zahar brun
Mod de pregatire:
Cartofii se spala si se fierb cu tot cu coaja in apa cu sare. Cand s-au fiert se curata repede de coaja si se paseaza. Daca sunt fainosi ar tebui sa se paseze ca la piure, dar se pot da si prin masina de tocat. Se lasa sa se raceasca, dar nu mult ca se vor intari si se va lucra mai greu.
Se incorporeaza faina, ouale pe rand si grisul. Se rastoarna pe o masa infainata, se framanta si cand a capatat o consistenta se lasa sa se raceasca complect.
Intre timp se spala caisele si cu un cutit se taie doar pe o jumatate. Cu grija se desprinde samburele fara sa se rupa in doua caisa. Eu am facut galustele cu caise intregi ca erau mici, dar daca aveti caise mari, se pot folosi doar o jumatate.
In locul samburelui se pune zahar brun amestecat cu scortisoara. Eu la caise nu am folosit scortisoara doar la cele cu prune.
Aluatul se intinde sub forma unui sul si se imparte in 12 felii. Se ia felia si se apasa cu palmele, in centru se aseaza o caisa care apoi se imbraca in aluat. Se repeta la fel cu toate caisele.
Intr-o tigaie se rumeneste pesmetul in unt si se adauga dupa gust zahar vanilat si scortisoara.
Intr-o oala se pune la fiert apa cu sare. Cand incepe sa fiarba se lasa focul mai domol si se adauga galustele (gomboti).
Cand se ridica deasupra sunt fierte si cu o spumiera se scot si se tavalesc prin pesmet pe toate partile pana se imbraca in pesmet.
Se pudreaza cu zahar praf simplu sau vanilat. Mie imi plac sa le servesc reci, dar sotul meu Miki le prefera calde. Delectati-va!