In timpul verii, cand vreau sa pregatesc un desert ma tenteaza mai mult sa fac ceva cu fructele proaspete ale verii: piersici, caise, prune, nectarine … decat alte prajituri pe care le pot face in oricare alta perioada a anului.
Si aceasta Placinta cu piersici este un desert delicios de vara, simpla si rapid de realizat. Un aluat de tarta si fructele pur si simplu fara nici o alta crema. Incercati si o sa va placa!
Aluat:
400 g faina
250 g unt
4 galbenusuri de ou
120 g zahar praf
1 varf de cutit de sare
2-3 linguri de smantana / iaurt gras
1 plic praf de copt
razalitura de lamaie
Umplutura:
cca. 10 piersici frumoase si tari
100 g zahar brun
40 g amidon
Mod de pregatire Placinta cu piersici:
Pregatire aluat:
Se framanta un aluat din ingredientele mentionate. Amestecam faina cernuta cu zaharul praf apoi adaugam untul rece taiat cuburi. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Cand a devenit nisipos adaugam cele 4 galbenusuri si smantana. Rezulta un aluat pe care-l infasuram in folie de plastic si-l dam la frigider pana pregatim umplutura de piersici.
Piersicile se spala si se decojesc. Daca sunt bine coapte se desprinde usor coaja. Se pot decozi ca si rosiile, se face o cu cutitul un X si le scufundam apoi cateva secunde in apa clocotita. Le scoatem si le oprim fierberea in apa rece, apoi le decojim.
Cu un cutit se taie in felii peste care presaram zaharul brun. Merge si zahar obisnuit dar cel brun ii da un gust aparte. Le lasam cateva momente pana pregatim aluatul.
Se scoate aluatul din frigider, se opreste 1/3 iar restul se intinde intr-o tava de 22 x 30 cm si se inteapa din loc in loc cu o furculita.
Inainte de a aseza piersicile in tava se adauda peste ele amidonul, amestecand sa se repartizeze uniform. Daca sunt apoase piersicile se mai poate adauga 1 lingura de amidon sau de gris. Se rastoartna in tava peste foaie.
Se intinde si cealalta treine de aluat si cu ajutorul unei role, se taie faii subtiri de aluat (1 cm) si se pun peste piersici incrucisate, pe cat posibil. Se sudeaza pe margini.
Se amesteca un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte si cu o pensula se da pe placinta si se da apoi tava la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 de minute.
Cand s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma, apoi se taie bucati cat de mari doriti.
Delectati-va!