Prajitura cu mac, zmeura si crema mascarpone, un amestec de arome si gusturi. Nu demult v-am prezenta un Tort de ciocolata, mascarpone si zmeura, destul de asemanator cu aceasta prajitura.
Diferenta este la blaturi, la tort blat cu ciocolata si acum blaturi cu mac.
Sper sa va placa si sa o incercati cu prima ocazie.
Blat cu mac:
6 oua
180 g zahar praf
3 linguri de apa
25 ml ulei
150 g faina
1 praf de copt
60 g seminte de mac (nu trebuiesc pisate)
Crema cu mascarpone:
250 g mascarpone (sau o crema fina de branza)
150 g zahar pudra
200 ml smantana pentru frisca
1/2 plic intaritor de frisca
Mod de pregatire:
Blatul cu mac:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare, apoi se incorporeaza zaharul in 2-3 transe. Galbenusurile se adauga pe rand, uleiul si cele 3 linguri de apa, mixand in continuate. Se opreste mixerul si cu miscari ample se incorporeaza faina, prahul de copt si macul. Compozitia rezultata se va turna intr-o forma de 23×40 cm tapetata cu hartie de copt.
Dam tava in cuptorul incins in prealabil la 180 °C, pentru cca 25 de minute.
Se scoate cand e gata si se lasa pe un gratar la racit. Se imparte in doua parti pe latura mare de 40 cm, deci vom obtine doua blaturi de 20 x 23 cm. Se poate nivela daca nu este uniforma ca grosime.
Pregatirea cremei cu mascarpone:
Frisca lichida se bate tare cu mixerul la care se adauga intaritor de frisca. In alt bol se bate crema de mascarpone cu zaharul pudra pana devine cremoasa si nu se mai simte zaharul. Daca folositi frisca Meggle care este deja dulce, dupa gust mai reduceti din cantitatea de zahar.
Se amesteca cele doua, adaugand frisca peste crema de mascarpone.
Asamblare:
Pe primul blat se intinde dulceata de zmeura, deasupra se pune crema cu mascarpone. Cel de-al doilea blat se unge la fel cu dulceata de zmeura si se pune deasura cremei cu mascarpone, cu partea cu zmeura in jos. Se da la rece cateva ore.
Se decoreaza dupa inspiratie. Eu am topit ciocolata bicolora (cea de la plic care se fierbe ca sa se topeasca) si am intins-o cu partea zimtata a unui cutit.
Pe taie in bucati, va ies 12 buc. Delectati-va!
Spui :blatul se taie in 2. Nu am inteles cum?. Il tai de-a lungul sa ramana tot 23/40 sau de-a latul si se face mai mic (11,5/20) ca vad ca nu mai are crusta deasupra, sau poate l-ai indreptat. Mi-a placut mult si poate-o fac. Pupici.
Sanda am taiat blatul pe latura mare cea de 40 si am obtinut 2 blaturi de 20 x 23 cm. Am taiat din crusta ca n-am asezat dreapta tava in cuptor si a fost mai groasa intr-o parte, asa ca am nivelat-o. Pupici!
salut, merci mai întîi pru idee!!!
o mica intrebare, frisca de cite % sa folosim?
Succese pe viitor si asteptam retete noi si la fel de apetisante!!!
Smantana Pilos folosita a fost de 30% grasa. Spor la prajiturit!
Delicios, am facut-o de paste