Mod de preparare:
Maiaua: Se faramiteaza drojdia si se dizolva impreuna cu zaharul in apa calduta. Temperatura apei este un pas important, deoarece in cazul in care apa este prea fierbinte, aceasta va opri efectul drojdiei, iar daca este prea rece, nu o va activa.
Se adauga apoi si faina si se lasa la dospit o ora. Se ia din nou la lucrat si se mai lasa iar sa creasca inca o ora. Se poate face maiuaua si de seara pana a doua zi.
Aluatul: Intr-o cratita medie, se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul. Focul trebuie sa fie mediu, nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca, cat sa topeasca zaharul.
Se inchide flacara si se adauga untul taiat cubulete, vanilia si coaja rasa de lamaie si de portocala. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta, la fel ca la maia.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaung uleiul. Ar trebui sa rezulte un aluat neted si elastic. Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pentru cca 2 ore, intr-un loc caldut.
Umplutura : Nucile se piseaza in piulita, se adauga o lingura de zahar, 2 linguri de cacao si o lingurita de scortisoara. Cele trei albusuri ramase de la aluat, se bat tare si se amesteca cu nucile.
Pregatim o forma rotunda pentru copt, o tapetam cu ulei si faina sau cu hartie de copt. Forma in care am facut eu cozonacul, nu e aspectoasa, dar e perfecta pentru paine sau diverse aluaturi dulci.
Cand aluatul este gata, se imparte in doua. Pe masa de lucru fainata, se intind pe rand doua dreptunghiuri, pe care intindem cate o jumatate din umplutura de nuca.
Dupa se rulam primul aluat, il asezam pe marginile formei. Repetam operatia cu al doilea aluat, pe care il asezam sub forma de melc, pornind din centru primului rulou. Imaginile vorbesc de la sine.
Lasam 15 minute sa mai creasca, apoi cu ajutorul unei pensule il ungem cu galbenus de ou frecat cu o lingura de lapte. Presaram deasupra zahar tos si dam la cuptorul preincalzit ca 200 de grade, iar dupa 20 de minute se coboara la 170 de grade.
In functie si de cuptorul fiecaruia se lasa la cuptor pentru cca. 1 h 20 minute. Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca acopetit cu un prosop mare curat.
Arata foarte bine!! Maine fac si eu cozonacel 🙂
Ce frumos e! Succes la concurs!
Foarte frumos cozonac: mare si pufos! Minunat! Pupici
O bunatate! Si imi place ca l-ai facut rotund.. Anul asta voi incerca un alt fel de cozonac.. Dar pana il fac eu, adica sambata, ma servesc cu o feliuta de la tine. Pupici
@Diana Ursache ma bucur ca-ti place. Astept si cozonacelul tau. Pup!
@Liza multumesc frumos, pup!
@Cristina si eu sunt incantata de el. Multumesc si pup!
@Simona si eu la fel am vrut sa mai schimb forma. Ma bucur ca a iest bine. Ddaca nu era concursul si eu il faceam pe vineri. Asa s-ar putea sa nu mai am pana la Craciun. Pup!
Este minunat!
Te pup si iti doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Raluca
Tare aspectuos este,desigur si foarte bun.
Craciun fericit si linistit alaturi de cei dragi.
Tare bine arata!!A crescut asa frumos!Pup si un Craciun minunat alaturi de cei dragi!
Arata minunat,al meu e la crescut!
Bafta la concurs!Sarbatori fericite!
@Fancy Cake multumesc. Sarbatori fericite si tie!
@DiaMar Multumesc. Craciunul sa-ti aduca si tie pace si liniste alaturm de cei dragi. Pup!
@Licuta Marin Multumesc. Ti tie un Craciun fericit si cat mai multe daruri. Pup1
@FLORY Multumesc. Craciun fericit langa cei dragi!
Craciun fericit Sara !! Te imbratisez cu drag! Si bafta in concurs!!
Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!
Sarbatori fericite
Fie ca sarbatoarea Sfanta a Nasterii Domnului sa va umple sufletele de bucurie, iar casa de belsug si veselie. Craciun fericit !