Prajitura cu nuci, rahat si crema de ness



 

O prajitura care sigur va fi pe gustul multora dintre voi si spun asta in urma succesului de care s-a bucurat Tort cu nuci, stafide si bezea, destul de asemanator. Aceasta prajitura am gasit-o printre filele ingalbenite ale carnetului meu de retete, asa ca poate uni dintre voi o stiu sau isi amintesc de ea.

Ingrediente:
Foi cu miere:
4 galbenusuri
100 g zahar
2 linguri pline de miere de albine
50 g unt
350 g faina
1 lingurita de bicarbonat

 

 

4 albusuri de ou
150 g zahar
150 g nuci pisate
200 g rahat colorat
4 linguri de faina

 

1 pudding de frisca sau vanilie
300 ml lapte
250 g unt
150 g zahat praf
4 g ness + 3 linguri de apa

 


Mod de preparare:
Pentru foi se pune zaharul, galbenusurile, untul si mierea intr-o cratita pe foc la baine-marie si se amesteca continuu cu un tel pana se dizolva zaharul si se omogenizeaza totul. Se ia de pe foc se lasa sa se raceasca putin.

Se cerne faina cu bicarbonatul. Se adauga peste compozitie amestecand cu ajutorul unui tel sau o lingura. Cand compozitia incepe sa se ingroase, se framanta cu mainile pe masa de lucru. Se pune atata faina ca sa fie un aluat bun de lucrat dar nu mai mult de 350 g ca vor fii foile tari.
Se imparte aluatul in doua parti si se coc doua foi pe fundul unei tavi de 22 x 22 cm cate 8 minute fiecare la cca. 170 °C. Metoda de lucru in imagini o gasiti AICI.

Pentru blatul din bezea, cele 4 albusuri ramase de la foile cu miere se bat tare cu 120 g zahar. Cand s-a intarit se incorporeaza faina,  nucile tocate cu un cutit si rahatul colorat taiat in cubulete mici. Se rastoarna compozitia in aceeasi forma de 22 x 22 cm in care am facut si foile si se da la cuoptor pentru 25-30 de minute la 175°C.


Pentru crema de nes se face intai un pudding dintr-un plic cu doar 300 ml de lapte ca sa ne iasa mai tare. Se freaca separat untul spuma cu un mixer si se incorporeaza zaharul praf. Ness-ul se dizolva in 3 linguri de apa calduta si se adauga peste unt mixand in continuare.



 

 

Puteti sa puneti ness dupa gust, dar pentru mine si daca mai servesc si copii din prajitura, consider ca 4 g este suficient.

 


Asanblam prajitura:
Se aseaza o foaie cu miere si se intinde 1/3 din crema de ness. Deasupra asezam blatul de bezea si intindem iar o 1/3 din crema. Acoperim cu cea de-a doua foaie cu miere si cu restul de crema. Se da la rece cca. 2 ore dupa care poate fii taiata in patrate.

 

 

Fiecare patrat se orneaza cu nuci tocate. Este o prajitura tare buna din care ai tot manca fara sa te saturi. Delectati-va si incercati-o ca merita!

 





Recomandările noastre

6 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.