Cornuletele cu gem si nuca sunt foarte cunoscute alaturi de cele cu rahat. Sunt un dulce minunat cand nu ai timp pentru ceva mai elaborat sau cand esti in lipsa de idei. Se fac rapid, sunt spornice si ti se topesc in gura.
Ingrediente:
cca. 100 g nuci tocate1 galbenus + 1 lingura de lapte
Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca ingredientele uscate. Se cerne faina, se adauga putina sare, drojdia uscata, zaharul farin si zaharul vanilat. Se adauga apoi untul taiat cuburi si se framanta cu degetele ca la aluatul faramicios / nisipos.
Se adauga apoi oul si galbenusul si smantana. La urma se incorporeaza si coaza rasa de lamaie. Rezulta un aluat fraged, nu foarte tare, care se acopera cu folie de plastic si se lasa la rece cat pregatim umplutura.
Pentru umplutura se toaca nucile cu un cutit si se amesteca apoi cu un gem de prume (sau alt gem) mai consistent.
Apoi se intinde aluatul pe planseta fainata si se inparte in doua bucati pentru a lucra mai usor. Prima bucata se intinde cu in sucitor in forma de dreptunghi, care se imparte pe lungime in doua fasi.
Fiecare fasie la randul sau se inparte in triunghiuri, ca-n imaginea de mai jos. La baza fiecarui triunghi se pune cate o lingurita cu gem si nuci.
Ca sa nu curga gemul la cuptor, cu colturile se acopera umplutura si apoi se ruleaza spre varf, formand ca-n imagine cornuletele.
Se aseaza in tava pe hartie de copt cu distanta intre ele. Se mai lasa la rece 15 minute, apoi se perie cu galbenusul frecat cu o lingura de lapte si se da tava la cuptor la 180 °C cca. pentru 20 – 25 min, pana cand se rumenesc.
Se repeta operatia cu restul de aluat. Din ingredientele de mai sus mi-au iesit 36 bucati.
Se pot pudra cu zahar vanilat. Serviti-va!
Sunt foarte bune cornulete cu gem si nuca. Cele mai bune. Sa ai o saptamana buna!
Sunt minunate. Eu nu puneam smantana, dar recunosc ca asa sunt mult mai gustoase. Multumesc pentru reteta.
De acord cu Rocsy: cornuletele cu gem si nuca sunt cele mai bune! Am mostenit si eu din familie cateva astfel de retete, dar mereu este loc pentru ceva nou, asa ca am notat-o acum si pe a ta. Multumesc! 🙂