Cozonac cu rahat



 

Cozonac cu rahat. un cozonac clasic si foarte bun. Am constatat ca nu aveam acesta reteta pe blog as ca de Pasti am facut acest cozonac. Va invit sa vedeti si celelate retete de Cozonaci. 

Ingrediente Aluat / 2 cozonaci in forma de 12 x 20 cm.
800 g faina Dobrogea (pentru cozonac)
40 gr drojdie proaspata
300 g de zahar
2 oua intrgi + 2 galbenusuri
400 ml lapte
200 gr unt
50 ml ulei
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 fiola de esenta de vanilie
Ingrediente Umplutura:
250 g rahat colorat
Pentru uns cozonaci:
1 galbenus + 1-2 linguri de lapte

 



Mod de pregatire Cozonac cu rahat:
Aluatul: 
Intr-o cratita medie, se pune la fiert laptele cu zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si portocala.. Laptele nu se fiarbe, ci doar sa se incalzeasca cat sa topeasca zaharul. Se inchide focul si se adauga untul taiat cubulete. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta „ca de paine”, este o expresie cunoscuta.
Faina se va cerne intr-un bol unde vom si framanta. In centru punem drojdia sfaramata, o lingura de zahar si se putin lapte caldut. Se lasa sa creasca maiau apoi incepem sa framantam. Se adauga oua intregi si cele trei galbenusuri frecate cu putina sare, ca sa le intareasca culoarea. Incepem framantatul adaugand putin cate putin laptele cu untul caldut si framantam pana se va incorpora toata faina.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaungand uleiul. Rezunta un aluat neted si elastic.
Se acopera bolul cu un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pentru cca 1-2 ore in functie de temperatura din camera.



Cand aluatul a crescut suficient se imparte in doua. Se intinde pe rand cu un sucitor cate un dreptunghiuri de lungimea formei de cozonac si imprastiem rahatul colorat si taiat in cubulete. Dupa ce procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat le impletim si le asezam in tavi. Ii

Lasam inca 15 minute sa mai creasca, apoi cu ajutorul unei pensule il ungem cu galbenus de ou frecat cu 1-2 linguri de lapte. Se da la cuptorul preincalzit la 200 °C, iar dupa 20 de minute se coboara la 170 °C.
In functie si de cuptorul fiecaruia se lasa la cuptor cca. 50-60 de minute. Cand sunt gata se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca putin si apoi se scot din forme. Se lasa la racit si se pot manca. Delectati-va!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

3 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.