Pulpa de porc (sectionata) la cuptor



 

Friptura de porc este o parte intrinseca pentru o masa de duminica sau de sarbatoare cu familia si prieteni, desi nu exista nici un motiv sa nu o mananci si in alta zi. O friptura de porc perfecta ar trebui sa aiba carne frageda, uniform patrunsa si cu o scoarta putin crocanta.

Pentru aceasta friptura avem nevoie de o bucata de pulpa de porc sectionata longitudina cu os si sorici, care sa tina carnea ca un intreg. Tocmai acest intreg o face speciala, care alaturi de o garnitura este un adevarat festin. Delectati-va!

 

 

Ingrediente:
1,500 kg pulpa de porc sectionata logitudinal
condiment húspuhító (de fragezire)
sare
ulei de masline
1-2 linguri de mustar
condimente pentru porc
3-4 catei de usturoi
150 ml vin alb demi-sec
4-5 feli de slanina afumata

 

Garnitura:
cartofi la cuptor
varza de Bruxelles sotata
50 g unt

 

 

Mod de preparare:
Folosind un prosop de hartie ca sa stergem carnea de porc peste tot. Cu un cutit ascutit se taie soriciul in patrate de 1 cm. Apoi fixam bucata cu 3-4 bete de frigarui ca sa o putem manevra mai bine si sa ramana o bucata intreaga si frumoasa.

 

 

O ungem cu ulei de masline si o condimentam cu húspuhító, un amestec care fragezeste carnea. Frecam bine carnea cu degetele ca sa intre condimentul in carne. O invelim in folie de plastic si o lasam o ora la rece.

Dupa ce a stat la odihna, prajim bucata de pulpa intr-o tigaie incapatoare cu cateva picaturi de ulei de masline pentru 2-3 minute pe fiecare parte, cat sa-i facem o crusta.

 



 

Scoatem betele de frigarui, o ungem cu mustar si o condimentam cu un mixt de condimente de porc, ce se gasesc la plic in supermarket Se aseaza intr-un vas pentru cuptor, potrivit ca marime, in care sa-si pastreze forma.

Se pun roata cateva felii de slaninuta afumata, cateii de usturoi, putin ulei de masline, apa si jumatate din cantitatea de vin.

 

 

Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptorul incins pentru o ora. Dupa aceea se intoarce bucata de carne si se complecteaza cu restul de vin si apa dupa caz. Mai lasam inca 30-45 minute la cuptor fara folie sa prinda culoare.

 

 

Se scoate friptura din tava si se aseaza pe o farfurie pe care o acoperim cu folie de aluminiu. Se strecoara sosul ramas si se pune intr-o tigaie pe foc. Se adauga 50 g de unt si  se lasa pe foc pana ce tot untul este absorbit si sosul este mai legat. Se va folosi la servit.

Drept garnitura am folosit cartofi la cuptor, pe care i-am lasat intregi pentru ca erau mici. I-am fiert in coaja, apoi i-am curatat si i-am dat la cuptor sa se gratineze. I-am acompaniat cu varza de Bruxelles proaspata, pe care am gasit-o zilele acestea.

Varza de Bruxelles am crestat-o putin la cotor si am oparit-o 30 sec. cat sa-i iasa amareala, apoi am scufundat-o in apa cu gheata ca sa se opreasca fierberea si sa-si mentina culoarea verde crud.

Am sotat-o in putina margarina pentru gatit. A iesit o garnitura eleganta alaturi de pulpa feliata de porc frageda. A fost un regal!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.