Tort racoritor cu portocale si mandarine



 

Acest tort are un blat cu aroma de portocale, o crema fina de vanilie cu frisca si fructe de sezon: portocale si mandarine. Este un desert racoritot, fin si sper sa va tenteze sa-l incercati. Seamana cu un alt tort la fel de racoritor Tort cu crema de vanilie, frisca si piersici.

 

Ingrediente blat:
* 6 oua
* 6 linguri de zahar
* 1 plic zahar vanilat
* 7 linguri de faina
* 1 lingur apa rece
* coaja rasa de la 1 portocala

 

 

Crema de vanilie:

* 3 galbenusuri
* 80 g zahar farin
* 1 plic zahar vanilat
* 50 g amidon
* 400 ml lapte
* esenta de portocale
* 400 ml de frisca lichida ( Meglle )
* 10 g de gelatina

 

Decor:
* 400 g mandarine (compot)
* 2-3 portocale
* boabe de rodie pentru decor

 

 

Mod de pregatire:
Se face un pandispan clasic la care se adauga esenta de portocale si coaja de la o portocala. Se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga lingurile de zahar, galbenusurile frecate cu coaja rasa de la o portocala si o lingura de apa.

Se bat in continuare pana se omogenizeaza compozitia. Se mai adauga 2-3 picatauri de esenta de portocala. Cantitatea o alegeti in functie de cat de tare e esenta. Se opreste mixerul si se incorporeaza si faina.

Compozitia se va turna intr-o forma de tort cu pereti detasabili, diametru de 23 cm si se da blatul la cuptor pentru 30-40 de minute. Blatul se lasa sa se raceasca complet apoi se taie in doua.

 

 

Pentru crema, se pune laptele pe foc cu jumatate din cantitatea de zahar si esenta de vanilia intr-un vas cu fud gros. Galbenusurile se amesteca cu razalitura de portocala si cu restul de zahar, pana devine cremoasa. Daca si galbenusele sunt mai inchise, plus razalitura de portocala, va rezulta o crema usor portocalie.



Se incorporeaza si amidonul. Cand laptele s-a incalzit, se adauga cateva linguri peste galbenusuri, se omogenizeaza si apoi se rastoarna totul peste laptele cald. Se amesteca la foc potrivit pana se ingroasa.

Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic ca sa se evite formarea de crusta si se lasa sa se raceasca. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.
In gelatina se pune in 2-3 linguri de suc din compotul de mandarine si se lasa 10 minute.

Cand crema s-a racit se transfera intr-un bol si se mixeaza. Frisca lichida se mixeaza separat pana devine tare, apoi se incorporeaza in crema de vanilie. Gelatina se incalzeste putin, se adauga in ea 1-2 linguri din crema mestecand sa se omogenizeze, apoi se adauga in toata crema.

 

 

Tava de tort in care am facut blatul, o tapetam cu folie de plastic, asezam primul blat pe care il insiropam cu sirop de la compotul de mandarine. Asezam peste blat felii de portocale.

 

 

Le acoperim cu jumatate din crema de vanilie si frisca. Punem si al doilea blat insiropat si terminam cu restul de crema pusa peste blat. Se da la frigider minim 2-3 ore.

 

 

Inainte de servise se scoate din forma de tort, se aseaza pe platou si daca e cazul, se niveleaza partile laterale cu frisca. Se decoreaza cu felii de mandarine din compot, dupa ce au fost scurse. Pentru decor se mai orneaza si cu boabe de rodie. Delectati-va!

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

18 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

    @Adina ma bucur ca vrei sa-l faci, e tare bun. Pup!

    @Lia multumesc frumos, te sarut!

    @Delicious Flavours multumesc, e racoritor si reconfortant. Pup!

    @Rocsy Ciobanu sa stii ca chiar este. Pup!

    @ghiocel07 ma bucur, pup!

    @Simona multumesc de aprecieri, pup!

  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16

    @Alina Vicu ma bucur ca-ti place, pup!

    @Paula Gafitescu e tare bun si reconfortant. Pup!

    @Lulu multumesc, pup!

    @TeoBucatar multumesc mult, o zi frumoasa!

    @DiaMar esti o dule, te sarut!

    @Mirela Goleanu eu sunt obsedata de culori. Pupici!

    @Mihaela – mykyduta ma bucur ca-ti place. Pup!

    @Timea multumesc si tie un sfarsit de saptamana placut!

  17. 17

Dă-i un răspuns lui DiaMar bucataria galbena Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.