Tort Piramada instelata



 

Un tort in forma de piramida imbracat intr-un ganache de ciocolata cu rom, iar stelutele si cometele am vrut sa le asociez cu Nasterea Domnului si cu Steaua de la Betleem.

Ingrediente Blat:
6 oua (1 ou + 5 galbenusuri + 5 albusuri)
160 g zahar pudra
160 g faina
sare
gem de caise

 

 

 

Ingrediente crema:
300 g ciocolata cu 52 % cacao
400 frisca lichida meggle
300 g ciocolata amaruie Poiana
300 ml frisca lichida meggle
rom, brandy / dupa gust

 

 
Pentru stelute si comete:
zahar praf
Cu acesta ocazie multumesc Dr. Oetker pentru cadou primit de sarbatori!

 

 
 

 

Mod de pregatire:
Pentru blat metoda este aceeasi ca la Rulada cu capsuni si crema de branza. Mixam intr-un bol 1 ou si 5 galbenusuri impreuna cu zaharul praf si cel vanilat pana isi dubleaza volunul si devine o pasta cremoasa.

Cele 5 albusuri ramase le batem spuma cu putina sare intr-un alt bol. Incorporam intai faina in crema de galbenusuri cu miscari ample, apoi albusurile batute. Tapetam o tava de 28×38 cm cu hartie de copt si rasturnam aluatul de blat. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 °C, penru 20 de minute.

Se scoate din cuptor si se scoate hartia de copt, apoi se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, pe latura lunga se imparte in 5 bucati de: 13 – 10 – 7 – 5 – 3 cm., ca=n imagine  Se ung cu gem de caise, diluat dupa caz.

 

 

Pregatim creme:
Intai facem un ganache din 300 g ciocolata cu 52 % cacao si 400 ml frisca lichida. Frisca se pune pe foc iar cand s-a incalzit se adauga bucatile de ciocolata.

Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece 2-3 ore.
Dupa ce s-a racit mixam crema ca sa devina mai cremoasa adaugand si rom, apoi o intindem peste bucatile de blat.



 

 

Dupa ce am intins uniform crema incepem sa cladim piramida si o dam la rece.

 

 

Pregatim al doilea ganache dintr-o ciocolata cu mai putina cacao, eu am folosit ciocolata amaruie Poiana. Se lasa la fel la rece, dupa care se mixeaza incorporand si rom. Romul il folositi dupa caz. E de preferat rom alcool, dar daca mananca si copii din tort, puteti folosi esenta de rom.

Cu cca jumatate de cantitate de ganache se niveleaza pereti laterali ai piramidei. Cu restul cu un poche se decoreaza dupa imaginatie. Se lasa apoi la rece.

Intre timp pe o masa de lucru intindem martipanul cat mai subtire, folosind zaharul praf. ca sa putem lucra. Decupam stelute si comete si le lasam sa se usuce. Inainte de servire decoram tortul piramida cu stelutele si cometele din martipan. Delectati-va!

 

 

Sursa inspiratiei cu modificari: o revista magiara Dr. Oetker.

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

5 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Dă-i un răspuns lui Timea Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.