Fasolea pastai verde sau galbena este buna daca este culeasa cand boabele sunt crude si nu-s bine formate ca atunci sunt tari si au ate. Pregatite la borcane ne sunt de mare ajutor pe timpul ierni la supe, garnituri, salate sau alte preparate. Asa ca profitati de abundenta din piete si puneti-va cateva borcane.
Mod de pregatire:
Se curata pastaile de codite si se spala. Se taie in jumatati sau sferturi, dar pot fii lasate si intregi pentru diverse garnituri. Se pun la fiert in apa cu sare dar nu se fierb mult, doar aldente. Se scot si se aseaza in borcane de 800 ml.
Pentru lichidul cu care se umplu borcanele se poate folosi chiar apa in care au fiert pastaile, dar in aceasta varianta trebuie sa folositi aspirina pentru sigurata de a nu fermenta. Eu nu folosesc aspirina niciodata ca nu-mi face bine si de aceea pregatesc o noua saramura, la 1 litru de apa 1 lingura de sare. Incalzesc putin cat sa se dizolve sarea si o torn in borcane peste pastai.
Se capseaza si se aseaza borcanele intr-o cratita mai mare pe fundul careia s-a asezat un prosop, se adauga apa pana sus aproape de capace si se sterilizeaza 15 minute de cand incepe sa fiarba. Se lasa pana a doua zi in cratita sau se scot si se pun in paturi. Cand s-au racit se aseaza borcanele in camara.
Aceeasi reteta o folosesc si eu dar pun apa de la fiertul pastailor si nu pun aspirina;sa stii Sara ca se mentin foarte bine,eu mai am 2borcane de anul trecut;
o zi buna in continuare!!