Ardei capia copti la borcan



 

Ardei capia copti la borcan e o reteta tare buna pe care o am de la mama. Cum nu am mai facut-o de mult am si ratacit reteta, dar nu am uitat cele doua elemente cheie: usturoi mult si compozitia trebuie sa aiba cantitati egale de otet si zahar.

Ingrediente:
3-4 capatani de usturoi
250 ml apa
250 ml otet
250 g zahar
1 lingura plina de sare grunjoasa
1-2 foi de dafin
boabe de mustar
boabe de piper

 

Mod de pregatire:
Avem nevoie de ardei capia mari, frumosi si sanatosi. Se sterg, daca e cazul, cu o carpa umezita si se pun la copt. Se coc in functie de posibilitatea fiecaruia, pe gratar afara sau in casa pe o plita pe aragaz. Se pun apoi intr-un bol mare, se sareaza si se acopera cu un prosop de bucatarie.

 

 

Dupa cca o ora se curata de pielita arsa, se cresteaza la baza si se pun la scurs pe un plan inclinat.



 

 

Intr-un vas se pune pe foc otetul, apa, zaharul, sarea, boabe de mustar, foaie de dafin, piper si se da un clocot. Compozitia rezultata este dulce acrisoara.

Este o varianta de apune in borcane doar pulpa ardeiului, dar mie imi place ca sa las ardeiul intreg cu codita, pentru ca-i mai aspectuos cand il servesti si ai de ce sa apuci. De aceea eu am folosit borcane de 1.8 litri, sunt o marime potrivita dar care iti permite sa asezi frumos ardei fara sa se rupa. Am taiat doar putin din codita cat sa nu rupa ceilalti ardei.

Ingredientul forte este usturoiul care se curata si se da prin presa de usturoi. Se pune dupa fiecare strat de ardei impreuna cu putina compozite fiarta si racita. Vor da un gust bun ardeilor dar ii vor si mentine tari. Straturile se aseaza cat de strans si nu trebuie sa intre tot lichidul. Inainte de a capsa borcanul, se aseaza in cruce 2 bete (din tulpini de marar), ca sa nu se ridice ardei si sa iasa din lichid. Se pune deasupra un deget de ulei si se inchid. Se tin in camara racoroasa.
Iarna cand ii folositi ii scoateti, ii scuturati de usturoi si le faceti dresingul care va place.

 





Recomandările noastre

14 comentarii

  1. 1
  2. 2

    @Agnula B nu trebuiesc sterilizate. Concentratia de otet si zahar si cantitate de usturoiul le mentine. Apoi se pune deasupra un deget de ulei. Cand eram copila la mama ea punea in borcane mari de 10-12 l si rezistau perfect. Mersi de vizita!

  3. 3
  4. 4
  5. 6
    • 7

      Dana sunt asa de buni ca te asigur ca nu vor rezista mult. Dar ca orice muratura dupa ce este deschis borcanul il depozitezi intr-un loc mai racoros, chiar figider in recipente mai mici.

  6. 8

    Foarte mult imi plac acesti ardei. Eu deasupra nu pun marar (nici la varza murata),ca ingroasa lichidul. Pun la toate conservele cate 2 ramurele de visin. Pupici.

  7. 10
  8. 13
    • 14

      Andreea imi pare rau sa aud asta. Ai citit si comentariile si sunt doar aprecieri. Ce poti incerca este sa le desfac, sa scurgi prima compozitie si sa faci alta. O specificatie care am omis-o este ca compozitia lichida sa fie rece si poti lasa ardei mai aerati. Neaparat se pui retede la loc racoros, ca si vara asta foarte calda i-a putut afecta.
      Succes si te rog daca vei reusi sa salvezi restul borcanelor sa imi spui si mie. Pup!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.