Conopida murata cu sfecla rosie o muratura apreciata pe timpul iernii langa o friptura. Frumos colorata si crocanta insufleteste orice ingredient langa care este servita.
Ingrediente / 2 borcane de 900 ml:
1 capatana mica de conopida
1 sfecla rosie
1 radacina hrean
300 ml otet
1,5 l apa
2 linguri sare grunjoasa neiodata / cca 40-45 g
2 linguri zahar (mai pline)
2-3 foi de dafin
boabe mustar
boabe piper
crengute de marar uscat
Mod de pregatire Conopida murata cu sfecla rosie:
Conopida se rupe in buchetele care sa poata intra pe gura borcanelor si se pun in apa rece pentru a se elibera eventuali chiriasi. Sfecla se curata si se taie felii.
Hreanul se taie sub forma de betisoare, si in fiecare borcan se adauga cate 2-3 bucatele de hrean. Acesta se pune la muraturi pentru ca legumele sa ramana tari si tot farmecul este ca conopida murata sa fie tare si crocanta.
Pentru saramura am folosit reteta traditionala adaptata numarului meu de 2 borcane. am folosit cca. 1.5 litri de apa si 300ml de otet pe care le-am pus la fiert impreuna cu sarea si zaharul, la care am adaugat 2-3 foi de dafin, boabele de mustar si piper.
Punem borcanele pe lama unui cutit de inox (pentru a nu crapa borcanele) si folosind un polonic punem saramura fierbinte pana cand lichidul acopera complet conopida.
Le capsam imediat si le punem in paturi groase pana a doua zi apoi se pun la loc racoros si intunecos.
multumesc mult pentru reteta!