Guguluf (kuglóf) aperitiv este un chec cu ciuperci, jambon, branza si masline verzi pregatit intr-o forma de guguluf. M-am gandit sa dau o alta prezentare Checurilor sarate, coapte de regula in forme de chec lungi. Chiar a iesit aspectuos si sper ca si voua sa va placa. O reteta asemanatoare este Chec aperitiv cu masline verzi.
Mod de preparare:
Pregatim ingredientele:
Ciupercile din conserva se scurg si se mai maruntesc daca feliile sunt mari. Cascavalul se rade pe razatoarea mica. Telemeaua se taie cuburi mici de 5 mm. Maslinele verzi le vom folosi intregi.
Feliile de jambon se prajesc in tigaie cu putin ulei, ca isi vor lasa ele grasime. Se pun apoi pe un servet absorbant si cand s-au racit se tiaie in felii sau pur si simplu se rup cu mana.
Faina se amesteca cu praful de copt. Intr-um vas se bat ouale la mixer cateva minute pana isi maresc volumul. Adaugam uleiul, sarea si piperul. Oprim mixerul si cu o spatula incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt, alternand cu laptele cand aluatul se ingroasa. Se repeta pana se termina faina.
Peste compozitia rezultata se adauga cascavalul. Apoi se adauga ciupercile feliate si jambonul prajit amestecam incet sa le incorporam.
Tapetam o forma de gugulof cu margarina sau unt si turnam jumatate din compozitia. Adaugam maslinele verzi intregi si cubuletele de telemea. Acoperim cu restul de aluat. O dam la cuptor, la foc mediu, cca 40 minute pana ce checul devine rumen.
E minunat servit langa un pahar de lapte. Pofta buna!