Cozonac Stollen / Cozonac german, un produs de patiserie care a debutat ca o simpla paine din faina, drojdie, ulei si apa, prin anul 1545. Ulterior a evoluat si uleiul a fost inlocuit cu unt, apoi au aparut fructele confiate si martipanul. Dar a ramas nu foarte dulce, doar zaharul pudra de deasupra. Am vazut o groaza de variante, dar eu am ales acesta varianta, din care a iesit un Stollen foarte bun.
Mod de pregatire:
Se încalzeste laptele ca pentru orice aluat de paine.
Se cerne faina si in centru se pune drojdia, cateva linguri de lapte si drojdia. Se lasa sa creasca maiaua, apoi se adauga untul topit si oul batut. Se amesteca totul impreuna, cu mainile sau cu o lingura de lemn – pana cand amestecul este bine amestecat si pereti raman curati.
Apoi incorporam fructele confiate taiate in cuburi mici, (tinute dupa caz in rom), distribuindu-le cat mai uniform posibil.
Se rastoarna aluatul pe o suprafata de lucru infainata si se framanta timp de 5 minute, pana cand acesta devine elasticic.
Se lasa apoi la intr-un loc cald, acoperit cu un prosop curat, pana cand isi dubleaza volumul.
Se intinde din nou pe o planseta presarata cu faina intr-o forma alungita. Folosind mainile, facem un sul de martipan (ca un canat) si il asezam pe centru de-a lungul aluatului.
Se indoaie aluatul peste martipan si se aseza cu grija totul pe o foaie de copt intr-o tava alungita. Se mai lasa cateva minute apoi se coace in cuptor la 190°C pentru 40 minute.
Se poate face o glazura prin amestecarea de zahar pudra cernut cu suc de lamaie care apii se intinde peste cozonac. Eu am uns cu unt topit, folosind o pensula, apoi am presarat imediat zahar praf cat a putut sa adere pe suprafata cozonacului.
Se taie în felii si se serveste proaspat, cu sau fara unt.