Stollen / Cozonac german



 

Cozonac Stollen / Cozonac german, un produs de patiserie care a debutat ca o simpla paine din faina, drojdie, ulei si apa, prin anul 1545. Ulterior a evoluat si uleiul a fost inlocuit cu unt, apoi au aparut fructele confiate si martipanul. Dar a ramas nu foarte dulce, doar zaharul pudra de deasupra. Am vazut o groaza de variante, dar eu am  ales acesta varianta, din care a iesit un Stollen foarte bun.

 

 

Ingrediente
150 ml lapte
50 g zahar pudra
2 lingurite drojdie uscata
400 g faina alba
¼ lingurita de sare
110 g unt
1 ou mare
200 g fructe confiate (stafide albe si negre, caise, tocate, cirese glasate,
coaja tocata marunt de lamaie si portocala… )
100 ml rom pentru fructe
50 g martipan
Pentru glazura:
150 g zahar pudra, cernuta
100 unt topit

 

 

Mod de pregatire:
Se încalzeste laptele ca pentru orice aluat de paine.
Se cerne faina si in centru se pune drojdia, cateva linguri de lapte si drojdia. Se lasa sa creasca maiaua, apoi se adauga untul topit si oul batut. Se amesteca totul impreuna, cu mainile sau cu o lingura de lemn – pana cand amestecul este bine amestecat si pereti raman curati.

Apoi incorporam fructele confiate taiate in cuburi mici, (tinute dupa caz in rom), distribuindu-le cat mai uniform posibil.
Se rastoarna aluatul pe o suprafata de lucru infainata si se framanta timp de 5 minute, pana cand acesta devine elasticic.
Se lasa apoi la intr-un loc cald, acoperit cu un prosop curat, pana cand isi dubleaza volumul.



Se intinde din nou pe o planseta presarata cu faina intr-o forma alungita. Folosind mainile, facem un sul de martipan (ca un canat) si il asezam pe centru de-a lungul aluatului.

Se indoaie aluatul peste martipan si se aseza cu grija totul pe o foaie de copt intr-o tava alungita. Se mai lasa cateva minute apoi se coace in cuptor la 190°C  pentru 40 minute.

 

 

Se poate face o glazura prin amestecarea de zahar pudra cernut cu suc de lamaie care apii se intinde peste cozonac. Eu am uns cu unt topit, folosind o pensula, apoi am presarat imediat zahar praf cat a putut sa adere pe suprafata cozonacului.
Se taie în felii si se serveste proaspat, cu sau fara unt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.