Strudel cu nuci, un desert pe placul multora dupa ce-l veti incerca. Reteta se preteaza pentru Beigli – cozonacul unguresc, dar ideea prezentarii sub forma acestor ochelari am vazut-o AICI. Ca si Beigle merge la fel de bine si cu mac, in afara de
nuci.
Ingrediente aluat:
350 g faina (pentru cozonac)
15 g drojdie proaspata
100 g de zahar
2 galbenusuri
150 ml lapte
150 gr unt
30 ml ulei
coaja rasa de la 1/2 lamaie
Ingrediente Umplutura:
200 g nuci pisate
2 albusuri
1 bircan mic de gem, dulceata
Pentru uns:
1 galbenus + 1 lingura lapte
Mod de preparare Strudel cu nuci:
Aluatul: Se pune la fiert laptele cu zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.. Laptele nu se fiarbe, doar sa se incalzeasca cat sa topeasca zaharul. Se inchide flacara si se adauga untul taiat cubulete. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta, ca de paine.
Faina se va cerne in vasul unde vom framanta. In centru punem drojdia sfaramata, o lingura de zahar si putin lapte caldut.
Se lasa sa creasca, se adauga cele 2 galbenusuri. Incepem framantatul adaugand putin cate putin laptele cu untul caldut, pana se va incorpora toata faina.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaungand uleiul. Ar trebui sa rezulte un aluat neted si elastic. Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu o folie de plastic sau un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pana isi dubleaza volumul.
Nucile se piseaza ca sa se simta cand le mancam.
Aluatul se imparte in jumatate si se intind doua dreptunghiuri. Fiecare se unge cu gem si se presara cu restul de nuci pisate.
Se ruleaza pe partea lunga din cele doua capete opuse pana la mijloc.
Se aseaza pe o tava cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte sau apa.
Se bat albusurile cu 2 linguri pline de zahar farin pana devin ca o bezea. Se incorporeaza cca 80 g de nuci si se amesteca cu miscari ample ca sa se incorporeze fara sa se lase albusul.
Se umple golul dintre rulouri cu bezeaua cu nuca, plus inca o cantitate deasupra strudelului. Se da la cuptor la 180 °C pentru 1 ora. Se scoate, se lasa sa se raceasca si se taie. Delectati-va!