Mezel cu porc, pui si vita un aperitiv elegant, festiv pe care l-am avut pe masa de Sarbatori. La mine s-a bucurat de un real succes, asa ca vi-l recomand sa-l incercati. Desi la prima vedere pare greu de realizat, daca veti urmari modul de pregatire in imagini veti vedea ca nu-i ce pare.
Pentru ca-i si foarte consistent, ma gandesc ca se poate folosi si ca fel principal cu o garnitura alaturi. Sper sa va placa si sa-l aveti pe masa voastra cu prima ocazie.
Ingrediente Mezel cu porc, pui si vita:
1.00-1.20 kg ceafa ce porc
600 g muschi de vita
400 g piept de pui
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita chimen
1 lingurita piper negru
sare – dupa gust
1/2 de cana vin rosu
1/2 de cana de ulei de masline
5-6 catei de usturoi
10 nuci tocate mare
1 lingurita piper colorat
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
ardei iute murat (optional)
Modul de pregatire Mezel cu porc, pui si vita:
Cantitatile de carne sunt orientative pentru ca le puteti adapta in functie de ce cantitate vreti sa pregatiti.
Aven nevoie de o bucata frumoasa de ceafa de porc, o bucata de muschi (pulpa) de vita si piept de pui. Pentru ca cele trei carnuri vor trebui feliate este recomandat ca in momentul cand lucram cu ele sa fie putin inghetate ca sa fie ferme.
Ceafa de porc se taie in felii de cca. 1.2-1.5 cm dar nu pana la capat. Vom taia alternand cand pe stanga cand pe dreapta. Daca tragem va fii ca un acordeon. Pozele vor vorbi mai bie. In functie de cate taieturi vor rezulta de atatea bucati de pui si porc avem nevoie. Daca vor fi 10 goluri, inseamna 5 felii de vita si 5 de pui. Portionam si vita si pieptul de pui.
Intr-un bol adaugam oregano, chimen, piper negru pisat, sare dupa gust si cate o jumatate de cana de vin rosu si de apa.
In alt bol adaugam verdeturile proaspete tocate, nuca pisata mare, catei de usturoi feliati, piper boabe colorat si dupa gust felii de ardei iute murat. Eu nu am folosit.
Cu ajutorul unei pensule marinam carnea de porc pe toate felele. Feliile de pui si de vita le scufundam in marinata.
Incepem sa montam:
Dupa ce am marinat carnea, pe prima felie de porc adaugam din bolul cu verdeturi si asezam deasupra o felie de pui si tapetam iar cu verdeturi.
In urmatoarea fanta la fel tapetam cu verdeturi si adaugam de data aceasta o felie de vita. Continuam alternad feliile de pui si vita pana terminam toate fantele cefei de porc, repartizand uniform verdeata si usturoil feliat.
Strangem bucata de porc apasand de la capete ca sa se uneasca bine feliile intre ele. Cu o sfoara de bucatarie legam cat mai strans bucata.
Marinam in continuate bucata si o introducem apoi intr-o punga de celofan pentru fripturi la cuptor. O legam strans si o dam la cuptor la 180 °C pentru cca. 2 ore si jumatate. Se intoarce tava la fiecare jumatate de ora. Eu nu am intepat punga desi uni o recomanda. Se va unfla dar nu va exploda.
Cand este gata se taie punga si atunci asa calda se pune intr-un vas dreptunghiular de marimea bucatii. Se acopera cu o folie de plastic, se pune o greutate deasupra si se lasa asa la rece pana a doua zi, ca sa se lipeasca straturile intre ele.
Cand se serveste se taie feliile pe lungimea bucati de ceafa ca sa se poata vedea in sectiune toate straturile de carne. Se serveste cu ardei iute sau muraturi. Pofta buna!
MOD DE PREGATIRE IN IMAGINI:
Sursa inspiratiei: smashno.ru