Tort Fraisier / Tort cu capsuni



 

Tort Fraisier, un tort francez (Le Fraisier) incredibil de bun facut din blat, crema de vanilie cremoasa si plin de capsuni proaspete. Aceasta reteta este rapida, usoara si foarte reconfortanta. Versiunea clasica este cu crema de vanilie si unt (crème mousseline). La acest tort am folosit un amestec de crema de vanilie, frisca si gelatina (crème diplomat). Pe baza acestei retete se pot realiza si alte versiuni cu alte fructe, cum ar fi caise, zmeura etc …
Este un tort senzational si va recomand, cat mai sunt capsuni proaspete in piete sa-l faceti, va veti incanta familia.

 

 

 Blat de tort
4 oua
120 g de zahar
100 g faina
50 g unt topit
1 baton vanilie
Sirop pentru blat:
150 g de zahsr
200 ml apa
Kirsch, rom sau sirop de capsuni

 

 

Crema Diplomat:
Crema de vanilie (crème pâtissière):
500 ml de lapte
3 galbenusuri de ou
60 g amidon
100 g zahar
1 pastaie vanilie sau 2 pachete de zahaar vanilat
+
15 g gelatina
+
250 ml frisca lichida
1 kg de capsuni 

 

 

Mod de pregatire Tort Fraisier
Pregatire blat: 
Se separa albusele de galbenusuri . Se bat albesele cu o treime din zahar adaugand treptat dupa ce sunt deja cu tinuta. Se bat si galbenusurile cu zaharul ramas si vanilia. Se adauga untul topit si jumatate din faina. Pentru a aduce galbunusurile la o consistenta mai fluida  se adauga 2 linguri de albus de ou, dupa care se adauga faina ramasa. La sfarsit se adauga albusurile ramase amestecand incet si cu miscari ample.
Se toarna aluatul in forma de tort Ø 23 cm sau in doua forme cu acelasi diametru. Se coace in cuptor la 180 ° C pentru 20-25 minute. Se pune pe un gratar sa se raceasca apoi se inparte in doua pe orizontala.

Pregatire sirop:
Se pune apa la fiert si se dauga zaharul . Se fierbe 2-3 minute, se adauga esenta de vanilie, se ia de pe foc si se lasa sa se infuzeze. Puteti adauga de asemenea Kirsch, rom sau sirop de capsuni, pentru cei care nu doresc alcool. Cand s-a racit se pensuleaza cele doua blaturi cu sirop.

Pregatire crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un vas cu fund dublu. Se adauga semintele de la un baton de vanilie, extract de vanilie sau zahar vanilat, la alegere. Separat intr-un bol se amesteca galbenusurile cu zaharul apoi se adauga amidonul. Se toarna laptele cald mestecand continuu. Se pune inapoi in vas si se pune pe foc amestecand constant pana crema se va ingrosa. Se ia de pe foc si ca sa nu faca crusca, se acopera, pana devine in contact, cu o folie de plastic si se lasa sa se raceasca. Cand este rece se rastoarna intr-un bol si se bate cu mixerul sa devina mai cremos.

Dupa ce se bate frisca rece tare, se adauga treptat in crema de vanilie.

 

 

Gelatina dupa ce am hidratat-o 10 minute in 100 ml apa, se incalzeste cat sa devina lichida. Se adauga o lingura de crema amestecand ca sa aducem si gelatina la temperatura cremei. Se adauga apoi in restul de crema.



Asamblare:
Pe un platou se pune doar peretele detasabil al formei de tort. Se aseaza primul blat. Se pune din crema un strat de cca. 1 cm. grosime. Se aleg 10-12 capsuni frumoase si cam de aceasi inaltime si se taie in jumatati.  Se aseaza capsunile pe margine cu partea taiata spre exterior.

 

 

Capsunile intregi ramase se aseaza in interior cat mai apropiate in functie de cate aveti, cu cat mai multe cu atat mai bine.

 

 

Se toarna deasupra crema de patiserie scuturand platoul ca sa intre crema bine intre capsuni si sa nu ramana locuri goale. Se acopera cu al doilea cerc de blat. Se da la rece 2 ore sa se intareasca crema.

 

 

Tortul Fraisier are deasupra un alt cerc din martipan, dar eu am vrut sa interpretez in felul meu. Astfel dupa ce am intins martipanul cu un sucitor pe un strat de zahar farin, am decupat stelute cu o forma de cookies si am imbracat suprafata tortului. Am decorat cu jumatati de capsuni.

 

 

A rezultat un tort reconfortant ca orice desert cu fructe. Delectati-va si voi!

 





Recomandările noastre

5 comentarii

  1. 1
  2. 2

    O reteta excelenta ! Crema patisiera e chiar crema de vanilie – ou , vanilie , lapte , faina , amidon ; francezii nu pun in ea gelatina ; crema patisiera amestecata cu frisca poarta numele de crema „chiboust „. E folosita in asociere cu capsuni si un biscuit vanilie , pe baza de oua , zahar si broaiaj de migdale . E biscuitul ce sta la baza Javanezelor . Super bun !

    • 3

      gabriela crema pe care am folosit-o eu este: Crème pâtissière + frisca + gélatine si se numeste crema Diplomate.
      Crema Chiboust de care spui este compusa din Crème pâtissière + bezea (meringue italienne), iar Crème pâtissière + crema de migdale se numeste Frangipane.
      S-a creat eroarea ca nu am lasat pauza intre crema de patiserie, frisca si gelatina.
      Multumesc de mesaj, cu ocazia asta am corectat si eu eroarea.
      Te mai astept!

  3. 4

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.