Gratinul este original din bucataria franceza si este o tehnica culinara in care un ingredient, in cazul de fata dovleceii / zucchinii, sunt acoperiti de o crusta rumena pe baza de pesmet, branza, cascaval, oua si unt.
La reteta aceasta eu am „inobilat” putin gratinul adaugand felii de carnati de porc afumat, care au dat un gust tare bun preparatului. Daca vreti o reteta de post nu adaugati carnatii. Delectati-va!
Metoda de preparare Gratin de dovlecei:
Carnatul de porc afumat se prajeste in ulei cu apa dupa ce se inteapa din loc in loc. Este mai mult fiert decat prajit apoi se feliaza.
Se spala dovleceii si zucchini si se taie felii potrivit de subtiri. Se presara cu sare si se lasa minim 15 minute la scurs. Se unge bine o tava de copt din ceramica cu unt si se tapeteaza cu o lingura de pesmet fin.
Se tamponeaza de apa lasata cu un prosop de bucatarie si se aseaza jumatate din ei la baza vasului de copt. Se aseaza deasupra jumatate din feliile de carnat prajit, rondele de ceapa rosie si jumatate din branza rasa. Se repeta operatia pana terminam ingredientele.
Se bat ouale cu o furculita si se incorporeaza laptele, se condimenteaza cu sare, piper si un varf de cutit de nucsoara. Se rastoarna peste legume si se termina cu branza rasa, rosiile cherry feliate si scurse de seminte, cea de-a doua lingura de pesmet si frunzele de busuioc tocat.
Se da vasul la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40 de minute.
Se serveste cald, simplu sau cu un sos din iaurt, mustar frantuzesc (cu boabe) si cateva picaturi de sos worcester. Pofta buna!
mmmm,ce frumos arata si ce bun trebuie sa fie!!