Ciolan la cuptor in vas roman



 

 

La acest preparat nu cred ca-i cineva care sa-i poata rezista. Cu pielea sa groasa si crocanta si interiorul moale ca aproape ti se topeste-n gura, ciolanul la cuptor este un preparat consumat mai mult in perioada rece. Sunt multe feluri de a-l pregati, dar acum am ales sa-l fac in vasul roman cu bere.

 

 

 

Ingrediente:
1, 2-1,5 kg ciolan de porc (crud)
1 lingurita sare
1 lingurita piper
½ lingurita chimen macinat
3-4 foi de varza (cruda sau murata)
0,5 l de bere
250-300 ml supa de carne
100 ml ulei

 

Garnitura:

 

 

Mod de preparare:
Alegem un ciolan mare si frumos, cautam sa aiba un os cat mai mic si cat mai multa carne. Se spala bine si se sterge cu un prosop de hartie.



 

 

Se sectioneaza soriciul si se condimenteaza cu sare, piper si chimenul macinat amestecat cu ulei. Se freaca bine cu mainile sa intre si-n crestaturi.
De regula ciolanul necesita inainte o oparire de cca. 20-30 minute, in functie de cat de mare este, dar daca folositi vasul roman, acesta face si acesta etapa, fiind ca o oala sub presiune.

Tapetam fundul vasului roman cu foi de varza care vor servi ca pat pentru ciolan. Asezam ciolanul si adaugam jumatate din supa si bere, cat sa acopere ciolanul pana la jumatate. Se inchide vasul cu capacul propiu si se da la cuptorul incins la 180 °C si se lasa sa stea timp de o ora, urmarind din cand in cand sa nu ramana fara lichid.

Dupa o ora se adauga si restul de supa si bere si se mai lasa o ora sau o ora si jumatate dupa caz, verificand la fel periodic.
Vasul roman are propietatea ca se incalzeste tot, inclusiv capacul. Astfel ciolanul va prinde crusta pe toate fetele nefiind nevoie sa dam capacul la o parte in ultimele minute pentru a capata crusta. Asta se face doar daca am fi folosit un vas pe care l-am fi acoperit cu folie de aluminiu. Aceasta doar mentine aburul, dar ramane rece si nu emana caldura ca un capac din lut. Dupa cum vedeti culoare ciolanului este incredibil de frumoasa.

 

 

Mirosul din bucatarie pe timpul cat s-a facut la cuptor este inebunitor. Aproape ca nu mai ai rabdare sa astepti sa se faca. L-am servit cu varza dulce pregatita ca AICI si AICI. Delectati-va! Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

8 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    Cred ca reteta se potriveste manusa pentru Craciun, sa inlocuiasca friptura. E spectaculos de traditional :-)! Multumesc pentru ideea vasului roman, zace uitat in fundul dulapului :-).

  7. 7
  8. 8

Dă-i un răspuns lui Nuschu Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.