Ciuspais sau Tuspais cum am mai spus si AICI este o mancare din legume cum ar fii dovlecei, fasolea, mazarea… si e foarte cunoscuta in Banat, finnd preluata din bucataria maghiara si sarba. Aceasta este o varianta cu smantana, fata de de cea cu bulion pe care o gasiti AICI.
Mod de preparare:
Se folosesc dovlecei maturi, se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungime si daca e nevoie se curata de seminte. Se dau pe razatoarea mare, se sareaza, dar nu cu multa sare si se lasa sa se scurga cca. 2 ore intr-o strecuratoare.
Intr-o tigaie cu ulei se caleste ceapa curatata si se taiata marunt, pana devine lucioasa.
Se adauga dovlecei scursi si se lasa la calit timp de cateva minute. Ei isi vor mai lasa apa, daca va mai fii nevoie se va mai adauga din zeama lasata de ei.
O lingura de faina se dizolva in smantana de gatitsi se adauga peste dovlecei si se amesteca sa se uniformizeze si se mai lasa 2-3 clocote pana capata o consistenta. Se asezonraza dupa gust, iar l-a sfarsit se adauga mult marar proaspat macinat. Pofta buna!