Tarta cu conopida pe strat de cartofi este o idee care s-a incropit din aproape in aproape. Am pornit de la ceva si a rezultat ceea ce vedeti. O mancare usoara care poate fii servita ca atare sau ca garnitira langa o carne.
Ingrediente:
1 conopida potrivita ca marime
frunzele de la 2-3 conopide
0.8 – 1.0 kg cartofi albi
Sos alb (bechamel):
50 g unt
1 lingura plina de faina alba
300 lapte
nucsoara
piper alb
sare
3 oua
150 ml smantana
pesmet (optional)
cascaval ras
Mod de pregatire Tarta cu conopida pe strat de cartofi:
Conopida se desface de frunzele care o imbraca si se rupe in buchetele care se oparesc in apa cu sare pentru 3-4 minute. Se scot apoi in apa foarte rece (sau cu gheata) ca sa le oprim fierberea. Se strecoara si se pun deoparte.
Poate v-ati mirat cand ati vazut la ingrediente si frunzele de conopida, pe care majoritatea le aruncati, dar nu aveti idee ce sos bun se poate face din ele.
Se spala bine sub jet de apa frunzele de la 2-3 buc de conopida. Se oparesc in apa cu sare pana devin aldente, apoi se toaca cu un cutit. Se strecoara si se lasa deoparte pana facem un sos alb (bechamel).
Intr-o tigaie se topeste untul si se adauga faina mestecand sa se absoarba untul. Dupa 3-4 minute cand s-a rumenit putin incepem sa adauga lapte cald cate putin ca sa nu se faca cocoloase. Laptele poate fii plus-minus 500 ml ca sa obtinem consistenta dorita.
Se adauga frunzele de conopida, 2 oua batute cu restul de smantana, nucsoara, sare si piper dupa gust.
Cartofii se curata si se dau pe razatoarea mare. Nu se pun in apa ca sa nu spalam amidonul din cartofi, eventual se stropesc cu putina zeama de lamaie. Se sareaza ca sa-si lase apa si apoi se storc intr-un prosop sau tifon.
Se adauga un ou batut cu 1-2 linguri de smantana si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Intr-o forma de tarta se intinde tasand cu lingura si se da la cuptorul incins pentru 15 minute, cat sa se usuce putin.
Peste stratul de cartofii se intinde sosul cu frunzele de conopida. Buchetelele de conopida se pun peste sos apasand putin sa intre in compozitie.
Se presara cascaval ras si pesmet si se da din nou la cuptor pentru 25 de minute la 180 ° C.
Se poate servi calda sau rece. Pofta buna!