Dulceata de caise nu trebuie sa ne lipseasca din camara intrucat pe perioada iernii este folosita la multe prajituri si clatite. La fel de buna este si o felie de paine cu unt si dulceata langa o cana de lapte.
Mod de pregatire:
Se spala caisele sub jet de apa rece.
Se taie pe jumatate, se scot samburi si apoi se taie in felii. Se pun intr-un vas, se adauga zaharul tos amestecat cu zaharul vanilat, se acopera cu o folie sau un capac si se lasa la o parte minim 4-5 ore, pentru a permite zaharului sa se dizolve in sucul lasat de fructe.
Eu am lasat de seara pana dimineata. Se mai amesteca intre timp.
Se pune vasul la foc mic pentru cca 20 minute. Se scoate spuma care se creaza si se amesteca incet pentru a nu se zdrobi fructele.
Spre final se adauga sucul de lamaie. Se testeaza consistenta dulcetii. Se toarna catava picaturi pe o farfurie rece si daca acestea se intaresc este gata.
Dulceata eu o las sa se raceasca in oala si rece o pun in borcane. Doar gemul il pum imediat cald. Deci se toarna dulceata in borcanul sterilizat, se inchide borcanul si se intoartce cu susul in jos. Dintr-un kilogram ies 3 borcane de 320-380 ml. Se pus la locul de pastrare in camara.