Dulceata de capsuni cu mac am reusit sa o fac din ultimele capsuni. Cu vremea ploioasa de afara imi era teama sa nu ratez capsunile anul acesta. Cum imi place sa incerc ceva nou, asa ca la clasica dulceata de capsuni am adaugat mac.
Este o idee pe care am vazut-o intro revista ungureasca si m-a tentat sa o incerc. Macul insa nu reuseste sa se simta prea tare in parfumul capsumilor, dar este un efect in farfurie si poate cand am sa o folosesc la vre-o prajitura va da bine.
Mod de preparare:
Se spala capsunile, se inlatura coditele si se impart in jumatate sau in sferturi, in functie de marime.
Se pun intr-un vas imcapator si se adauga zaharul. Se scutura vasul ca sa se uniformizeze zaharul. Se acopera cu un prosop si se lasa sa stea cateva ore, cat sa-si lase zeama.
Se pune pe foc, se aduce la punctul de fierbere, se strange spuma care se formeaza deasupra. Dupa ce s-a strans spuma se adauga si macul, nu inainte ca il veti lua cu spuma cu tot. Nu am pus prea mult mac ca sa nu se inegreasca dulceata, dar puteti incerca.
Se testeaza consistenta dulcetii turnand o picatura pe o farfurie rece si daca aceasta se îngheaga imediat dulceata este gata. Daca folositi zaharul gelifiant timpul de pregatire este mai mic si astfel fructele isi pastreaza culoarea frumoasa. La sfarsit se stropeste cu sucul de lamaie, se amesteca si se ia de pe foc.
Borcanele se oparesc in prealabil si apoi se usuca. Dintr-un kilogram de fructe ies cca. 3 borcane de 320 ml. Se toarna dulceata in borcane, se inchide borcanul si se intoartce cu susul in jos. Se lasa asa pana se racesc pentru a fi puse la locul de pastrare.