Empanadas, empanadillas, calzones toate fac parte din aceeasi familie. Originle din Galitia si Portugalia, au aparut pentru prima data in timpul invaziilor maure.
Cuvantul empanadas vine de la cuvantul spaniol empanar, care semnifica niste alimentele ambalate intr-un aluat. Aluatul este in forma de disc, pe care se aseaza o umplutura cu carne, peste, legume, ciuperci… si care apoi se inchid. America Latina, Spania, Italia isi au fiecare propria versiune de reteta.
* chimen
* susan
Mod de preparare:
Aceste empanadas sunt foarte simplu si rapid de facut. Pentru umplutura se distuie in putin ulei ceapa, ciupercile si ardeiul rosu taiat cubulete. Recomandat de a fi folosite si piciorusele de la ciuperci, care ne raman cand folosim ciupercile la alta reteta si care nu sunt asa apoase.
Dupa caz se adauga putina supa si se lasa sa scada. Se condimenteaza, se adauga maslinele si o lingura de smantana. Conserva de sardine se scurge, se scot maruntaiele, daca e cazul si se rup in bucati mici. Se adauga peste restul umpluturi.
Se intinde aluatul de foietaj, se decupeaza cercuri de 8 cm. Cu o lingurita se aseaza in centru o gramajoara din umplutura.
Le inchidem, iar ca sa se lipeasca, se uda putin aluatul pe margini. Le aseazam intr-o tava, unde am pus hartie de copt, le ungem cu galbenus diluat cu 1-2 linguri de lapte.
Presaram deasupra sare, chimen, susan… si le dam la cuptor cca 25 de minute, pana prind culoare. Se servesc si calde si reci.
Ti-au iesit frumos de tot!
Chiar prea frumos :)!
Foarte frumoase si cu siguranta foare bune.
Sunt minunate.O zi buna!
Ce frumos arata!
Arata foarte bine! si cu certitudine fff gustoase!!Pe placul baietelului meu mai mare!!O zi frumoasa!!
Super arata!!!
Arata senzational! de cand ma chinui sa fac si eu asa ceva!:)puuup
O noua bunatate pe "masa" blogului vostru!! Super arata!
Pupici
@Amy ma bucur ca-ti plac. Pup!
@Cristina calde se topesc in gura. Pup!
@DiaMar multumesc. Si tie o zi linistita!
@Timea multumesc, pup!
@fantezie in bucatarie stie cei bun baietelul tau. Dar nici noi parca am manca, nu! Pup!
@Bianca multumesc. Pup!
@Dia te cred ca si eu am in cap niste retete care nu le mai vie randul. O zi frumoasa!
@Simona esti o dulce, iti multumim frumos. O zi frumoasa!
De cate ori intru la voi pe blog , ma uit la culorile din farfurie 🙂 … superbe !!! 😉
Cu foietaj nu am incercat , dar voi face pentru ca merge mult mai repede decat cu aluat facut acasa . Merci de idee . Va pup.
Au iesit excelent!!
Mai am vreo ora pina la masa dar ma lovit o pofta de Empanadas de nu mai stiu de mine !!!
Foarte bune sunt !Si ti-au iesit aratoase!
@catkitchen ma bucur ca-ti place la noi. Si blogul tau e super, cu poze minunate. Pup!
@Dorina sunt mai rapide. Multumesc, pup!
@The Wandering Oltean daca ti-am facut pofta inseamna ca-ti plac. Multumesc!
@pansy multumesc, te sarut!
Mama, ce frumoase sint… mi s-a facut o foameee… Pupici !
tarre bine arata!
Minunate:)!!!!!Iar la cat de bine arata in farfurie….yammy,yammy:)!!!!!Pupici
Arata foarte biiine. Am facut si eu o data dar parca n-au fost asa frumoase ca ale tale.
Ce bine arata!!!Imi plac mult!! Pupici!
@Liliana Toma multumesc, pupici!
Si mie-mi plac foitajele! Astea imi plac si mai mult ca arata asa bine!
Sunt minunate ! 😉