Terina de porc in crusta de aluat



 

Terina (terrine) este un aperitiv fin, elegant pentru orice ocazie speciala. Exista o multitudine de retete, una mai speciala ca cealalta si desi necesita ceva timp pentru pregatire, ca metodologie este relativ simplu de preparat. Dupa ce v-am prezentat Terina de pui si porc acum va invit la o Terina din porc in crusta de aluat.

Aluat fraged (pâte brisée):
300 g faina alba
150 g unt
sare
3-4 linguri de apa rece

 

 

Ingrediente:
600 g carne tocata porc
600 g organe (1 limba, 1 rinichi, carne de la gusa, sorici)
2 buc ceapa rosie tocate fin
2-3 catei de usturoi, zdrobiti
3-4 rosii uscate murate
150 ml vin alb
2 linguri de coniac sau brandy
piper proaspat macinat
seminte de coriandru
nucsoara rasa (sau 1 varf de cutit praf)
sare de mare
3 oua
1 legatura patrunjel proaspat

 

Preparare: 30 minute      Timp de coacere: 1 ora 15 minute       Numarul de persoane: 12

 

 

Mod de preparare:
La inceput pregatim aluatul fraged sau pâte brisé vorba francezului. Este un aluat fara ou, mai omogen, care se preteaza bine ca crusta la aceasta terina dar si la alte preparate. In faina cernuta se pun cuburile de unt, sarea si cu degetele se amesteca sa se incorporeze untul. Se adauga dupa caz 3-4 linguri de apa rece. Se infasoare intr-o folie de plastic si se da la frigider pana pregatim umplutura.

Umplutura: Cand am pregatit Toba de casa de sarbatori, mi-au mai ramas organe fierte, pe care le-am bagat in congelator. Aveam in plan aceasta terina dar cum atunci preparatele erau deja multe, am amanat acesta reteta. Din organe am ales limba de porc si gusa grasa pe care le-am taiat in cuburi de 1 cm., iar restul le-am dat prin masina de tocat carme.

 

 

Intr-un bol incapator aceste organe se amesteca cu carne tocata proaspata de porc. Se adauga ceapa taiata marunt si catei de usturoi zdribit. Acum am pus ceapa cruda, dar se poate cali in putin unt, cum am facut la Terina de pui si porc.

Se adauga si rosiile uscate murate taiate in fasii subtiri. Se condimenteaza cu sare, piper proaspat macinat (de preferinta), un varf de cutit de nucsoara si seminte de cotiandru. Se adauga cca 150 ml de vin rosu care va face carnea mai putin uscata si apoi ouale batute putin inainte cu o furculita.

Se amesteca cu mainile compozitia. Se adauga si 2 linguri de coniac / brandy si patrunjelul proaspat tocat.



 

 

Se scoate aluatul din frigider, se intinde o foaie cu care se imbraca pereti unei forme de cozonac. Se adauga umplutura apasand cu o lingura metalica ca sa nu ramana goluri.

 

 

Se acopera cu restul de aluat lipind pe lateral cu ajutorul degetelor. Din resturi de aluat se fac cateva frunze de decor. Se freaca un galbenus cu o lingura de apa si se intinde pe cu o pensula peste aluat.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 °C, pentru cca. 1 ora si 15 minute. Daca e cazul acoperiti cu o hartie de copt deasupra sa nu se arda prea tare.

 

 

Se lasa sa se racesca in forma apoi se scoate si se aseaza pe un platou. Se da la rece minim 2-3 ore inainte de servire. Delectati-va!

 

 





Recomandările noastre

3 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.