Novac umplut cu varza acra la cuptor l-am servit de sarbatori. Pentru ca Novacul este un peste destul de fad la gust, este recomandat sa fie pregatit cu ierburi sau condimente aromatice.
Cum umplutura de ierburi am mai facut-o la Fitofag umplut cu ierburi la cuptor , acum am ales sa-l umplu cu varza acra.
Ingrediente:
1 peste Novac de 4-5 kg
2 lamai
piper
sare
ulei de masline
Umplutura:
1 kg varza acra tocata
piper
2 foi de dafin
ulei de masline
Mod de pregatire;
Pestele se spala si se curata foarte bine. Pentru ca este mare se taie capul ca sa poata intra in tava. Se condimenteaza cu sare si piper, se unge cu zeama de la o lamaie si ulei de masline, se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la rece o ora.
Cum am ales sa-l umplu cu varza acra calita, aceasta se pregateste cat sta la odihna pestele, in ulei, putina apa, piper si 2 foi de dafin. Cand este pe jumatate calita, se ia varza de pe foc, se lasa la racit si apoi se umple burta pestelui cu ea, iar daca va mai ramane o puteti folosi ca pat pentru peste. Aroma acra intra in peste si ii va da un gust aparte.
Cu un cutit ascutit se fac 4-5 fante in care se indeasa jumatati de felii de lamaie. Se aseaza apoi in tava mare de la cuptor, unsa in prealabil cu ulei, se acopera cu folie de aluminiu pentru inceput apoi se da la cuptor la 180 °C pentru 45-50 de minute. Dupa 25-30 minute se scoate foaia si se lasa sa se rumeneasca.