Prajitura cu nuci si fructe confiate, o prajitura simpla, buna si colorata, pe care am savurat-o de aceste Sarbatori.
Fructele confiate, care mie imi plac mult, au inceput si la noi sa fie folosite, cu precadere pe timpul iernii cand nu avem fructe proaspete.
Doua din astfel de retete cu fructe confiate, care s-ar putea sa le stiti deja, sunt un Tort nins de Craciun si o Prajitura cu fructe confiate si crema caramel, ambele la fel de bune.
Dar sa revenim la acesta Prajitura cu nuci si fructe confiate pe care vreau sa v-o prezint acum.
Ingrediente Blat / aluat fraged / 40×23:
500 g de faina
2 lingurite praf de copt
50 g zahar pudra
200 g unt
4 galbenusuri de ou
2-3 linguri de smantana
Ingrediente Bezea:
4 albusuri de ou
100g zahar pudra
1 lingura zeama de lamaie sau otet
Ingrediente Crema:
500 ml de lapte
60 g pudding de vanilie Dr. Oetker
3 linguri de zahar sau dupa gust
1-2 lingurite esenta de vanilie
200 g unt
In plus:
60-80 cirese glasate, galbene, rosii, verzi
60-80 g stafide
80-100 g caise uscate
50 g merisoare confiate
sirop si rom pentru fructe
jeleuri colorate
100 g nuci tocate
ciocolata neagra si alba
Mod de pregatire:
Pregatim aluatul fraged care nu trebuie lucrat mult timp, iar in locul unde il pregatim e recomandat sa fie racoare. Cernem faina cu praful de copt si amestecam cu zaharul si sarea. Peste ingredientele uscate adaugam untul rece taiat cuburi.
Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Aluatul va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos sau fraged. Adaugam galbenusurile frecate cu 2-3 linguri de smantana si framantand pana se omogenizeaza.
Infasuram aluatul in folie de plastic si-l dam la rece o jumatate de ora.
Fructele confiate se pun la macerat pentru 1 ora in sirop si rom. Cele, precum caisele, le taiem in cuburi.
Cat sta aluatul la rece, din cele 4 albusuri ramase de la aluat facem o spuma ca la bezea. Adaugam si o lingura de zeama de lamaie sau de otet care are rolul de a intari spuma.
Se scoate aluarul de la rece si se intinde intr-o forma de copt dreptunghiulara 40 x 25 cm.
Intindem bezeaua peste foaia de blat si apoi presaram deasupra nuci tocate, fructele uscate scurse si dam in cuptorul incins in prealabil la 170 °C, pentru cca 25-30 de minute, avand grija sa nu se arda fructele.
Scoatem pe un gratar si lasam sa se raceasca.
Pentru crema:
Din pudding Dr. Oetker (80 g) se face o crema de vanilie, dar cu o cantitate mai mica de lapte decat cea inscrisa pe ambalaj, ca sa iasa crema mai groasa. Se pune laptele pe foc cu zaharul si esenta de vanilia. Cand laptele s-a incalzit, se adauga amidonul dizolvat in lapte rece si se amesteca la foc potrivit pana se ingroasa. Daca nu sunteti fani de plicuri de pudding, cu toate ca cele marca Dr. Oetker sunt super bune, puteti face reteta cu galbenusuri, zahar si amidon.
Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic ca sa evitam formarea crustei si se lasa asa la racit. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.
Frecam untul spuma si daca va place mai dulce, mai puteti adauga zahar. Se incorporeaza in unt crema de vanilie, frecand pana se omogenizeaza.
Blatul cu bezea si fructe confiate se imparte in doua. Pe prima jumatate se intinde crema de vanilie (se retin 2-3 linguri) si se acopera cu cea de a doua jumatate de blat, dar cu bezeaua in jos.
Crema retinuta se intinde peste prajitura si la fel se presara deasupra nuci, cirese glasate si fructe confiate din belsug.
Se topeste putina ciocolata alba si neagra si se decoreaza din loc in loc.
Delectati-va!