Pentru aluat:
* 500 g faina
* 3 oua
* 100 g zahar pudra
* 100 g unt topit
* 20 gr drojdie proaspata
* 200 ml lapte
* coaja rasa de la o lamaie
*un gălbenuş + 2 lg lapte
Mod de pregatire:
Intr-un vas se cerne faina, iar in mijlocul ei se dizolva drojdia cu 50 ml de lapte, o lingurita de zahar si putina faina. Se amesteca totul bine si se lasa la crescut aproximativ 10 minute, aceasta fiind maiaua.
Se adauga apoi ouale, laptele care a ramas si untul topit care trebuie sa fie inca cald. Cand maiaua este gata se amesteca cu restul de faina impreuna cu zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
Se framanta totul foarte bine, timp de 10-15 minute pana se obtine un aluat ca pentru cozonac. Nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea vartos. Apoi se lasa la dospit pana in momentul in care isi dubleaza volumul.
După ce aluatul a crescut, se imparte in 2, apoi fiecare din nou se inparte in 5 bile egale.
Fiecare biluta de aluat se intinde pe lungime, intr-o foaie subtire pe care o ungem cu nutela sau orice alta marca de pasta tartinabila de alune. Se inchide apoi si se ruleaza in forma de melc, pornind din interior spre exterior. Din imagini se poate intelege mai bine.
Din cantitate de aluat ies cca. 10 melci, potrivit de mari. Se aseaza in tava de cuptor, avand grija sa se lase distanta intre ei pentru că vor creste. Inainte de a da tava cu melcii la cuptor, se ung cu galbenus de ou frecat cu 2 linguri de lapte, apoi se coc in cuptorul preincalzit la cca 150 de grade, pana in momentul in care prind culoare.
Pentru a fi siguri se poate incerca aluatul cu scobitoarea. Se scot si se lasa pe un gratar la racit. Sunt foarte buni si calzi si reci. Pofta buna!
Buuni melcii astia , ar trebui facuti si-n cuptorul meu .
Gustosi si dolofani melcii tai.Te pup!
Dolofani si deliciosi 😛 Arata super !
Arata foarte bine asa rumeiori si sigur sant foarte gustosi!!!!Cred ca merg foarte bine si cu un gem mai gros,sigur o voi incerca.
Pupici si o zi placuta in continuare!
vreau si eu un melc! Primesc? ..:))
Ce bine arata si sigur sunt deliciosi,pupici!
@Dorina ce mai astepti, da drumul la cuptor. Pup!
@DiaMar da, au iesit cam dolofani, e adevarat. Dar simti ca mananci. Pup!
@miremirc multumesc, te sarut!
@Petronela merg cu ce ai prin casa. Si eu fac si cu gem, iar daca mai pui si cateva nuci, sunt si mai buni. Pup!
@alinutzika primesti cu draga inima. Te pupik!
@FLORY multumesc, te sarut!
Va urez si un sfarsit de saptamana cat mai placut!
Dupa poale`n brau si branzoaice.. nu ma putai omora decat cu acesti melcisori! Arata de`mi vine sa musc din monitor! Te pup, weekend placut
Waw, cum arata!!!!
un desert grozav pentru weekend !
Ce grasani sunt!!! vreau si eu 2 :))))) Pupici
@Simona ma bucur ca ai apreciat toate aluaturile mele. Esti o dulce si te sarut.
@Bucate apetisante multumesc si pupiciri multe!
@pansy merg aricand, acum ca vara s-a dus si putem sa folosim din plin cuptorul. Pup!
@Antonia cu mare drag, dar unul il dai ajutorului tau de bucatar. Pup!
Ce rumeni si frumosi mai sunt.Si umpluti cu crema de alune…………mmm……………ce deliciu.
Seara buna si frumoasa!
Ce frumosi si ce pufosi sunt!!!Yummy!Pup!
Ca de obicei…frumosi si deliciosi!
as vrea sa spun ceva dar sunt ocupata cu salivatul.arata super.pup
@maria mihalache ma bucur ca-i gasesti deliciosi. Pupici!
@Licuta Marin da au fost tare pufosi atunci calzi. Pup!
@Fancy Cake multumesc frumos, pup!
@sarah esti o dulce, te sarut!
Ce buni sunt…