Placinta cu mac si visine o reteta a copilariei alaturi de Placinta cu mere sau de Placinta cu branza si lamaie.
Macul folosit singur este putin dur, dar in combinatie cu visine, idee pe care am vazut-o pe undeva, ii confera umpluturii o aroma acrisoara si mai reconfortanta.
Va invit sa incercati aceasta reteta. Delectati-va!
Ingrediente tava 21 x 21 cm. / 12 buc
Pentru aluat:
350 g faina
1/2 pachet de praf de copt
1 varf de cutit de sare
60 g zahar pudra
200 g unt
2-3 linguri smantana
1 galbenus
Umplutura de mac:
200 g seminte de mac (macinat)
100 g de zahar
200 ml lapte
30 g gris
coaja de lamaie
gem de caise / 5-6 linguri
200 g visine congelate
Pentru uns aluat:
1 galbenus de ou
1 lingura de lapte
zahar vanilat pentru pudrat
Mod de pregatire Placinta cu mac si visine:
Pentru inceput pregatim umplutura.
Intr-o cratita cu fund gros punem laptele la fiert impreuna cu zaharul si razalitura de lamaie si portocala.
Macul se macina prin masina de cafea si impreuna cu grisul se adauga in lapte. Se mai lasa pe foc cateva momente ca sa absoarba laptele si sa se ingroase. Se ia de pe foc si se mai lasa cu capacul 2-3 minute, apoi se lasa la racit.
Aluatul de foi:
Se amesteca cu faina, praful de copt, zaharul pudra si sarea. Se adauga untul rece taiat bucati, se framanta pana devine
nisipos. Se adauga smantana frecata cu galbenusul batut si se framanta aluatul. Se imbraca in folie de plastic si se da la
frigider pana se raceste umplutura de mac.
Visinele congelate se pun la scurs si apoi se tamponeaza cu hartie de bucatarie.
Se scoate aluatul de la rece, se imparte in doua si se imtinde prima foaie. Se aseaza intr-o tava 21 x 21 cm tapetata cu hartie
de copt. Se inteapa cu o furculita si se unge apoi cu 2-3 lingui de gem de caise.
Se intinde jumatate din umplutura, se imprastie deasupra visinele si apoi restul de umplutura, care se netezeste cat de cat
uniform. Se intinde peste mac si restul de gem, peste care va adera bine cea de-a doua foaie.
Galbenusul de ou se amesteca cu laptele si se perie foaia de sus, apoi cu o scobitoare se inteapa in mai multe locuri.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 de minute pana devine maron-auriu.
Se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza. Se pudreaza si se servesc.
Delectati-va cu o placinta!
Alte retete de placinta mai gasiti accesand AICI.
Poate o sa va placa:
Pfui,ce bine arata placintele trebuiesc incercate urgent!
E un deliciu si merita incercata!