Cred ca sunteti de acord cu mine cat e de ademenitor mirosul de paine calda facuta in casa, asa ca azi am pornit la treaba. Chiar aveam pofta, nu am mai facut cam de mult. Pot sa va spun ca a iesit asa de buna ca am mancat-o mai mult goala, pana ne-am asezat la masa.
Mod de preparare Paine de casa:
Se prepara aluatul: drojdia se desface in apa calda cu o lingurita de zahar si 2-3 linguri de faina. Se cerne faina ramasa. Cand plamadeala a crescut, se amesteca cu restul de faina, ulei si sare, turnand restul de apa calda, putin cate putin, pana nu se mai lipeste de maini.
Dupa brutari profesionisti, proporţia de apa si faina este foarte important intr-o reteta de paine, intrucat aceasta afectează textura paini.
Dupa framantat se lasa la dospit 2 ore, apoi iar se ia la framantat. Se mai lasa alte 2 ore si se mai framantat o data. Apoi se formeaza o bila si se pune intr-un vas rotund, care se da la cuptor, la foc potrivit, pemtru cca 1h 30 minute.
Cand este coapta se scoate din vas, se stopeste cu putina apa rece, se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa sa se racesca. Pofta buna!
super painea ta! imi aminteste de aromele din copilarie cand abia asteptam sa sa raceasca putin si apoi ne rupeam o bucata mare de coaja crocanta, tare buna era!
Parca nimic nu se compara cu mirosul de paine facuta acasa.Eu doar in casa o fac.Te pup!
Sara sa stii ca de doua zile imi tot zic sa fac paine, sa fac paine si tare nu-mi gasesc timp de ea!! Dar la cat de bine arata la tine, sigur ma opintesc si eu! Minunata!!
De cele mai multe ori mi se intampla sa mananc paine goala cand o scot de la cuptor sau de la masina de paine (atunci cand sunt mai lenesa 😛 ).. arata super painea..
Ce painica frumoasa ai facut! Data viitoare rotunda o fac si eu! Te pup si`ti fur o feliuta!
Mmmmmm, ce bine arata si ce bine miroase….. a grau copt. Minunat.
O seara foarte placuta!
Chiar daca in ultimul timp nu prea mai mananc paine, as servi cu mare placere o felie!!Arata minunat!Pup!
Vai ce frumoasa ti-a iesit !
Eu nu am incercat inca faina 650 ,dar de acuma nu voi mai avea retineri . 🙂
@mandala ma bucur ca ti-am trezit amintiri. Pup!
@DiaNar esti super gospodina daca faci painea numai in casa. Bravo!
@Antonina S. te cred si eu o fac destul de rar, de… e mai usor sa cumpar. Pup!
@Diana Ursache multumesc, te sarut!
@Simona ma bucur ca-ri place. Pupici!
@gratiela carmen ai dreptate. Multumesc de vizita, te pup!
@Licuta Marin ma bucur ca ti-am facut pofta. Pup!
@Lia cu incredere sa incerci faina 650. Eu sunt multumita. Pup!
nimic nu se compara cu acel miros ;)… , iar astazi am avut si eu parte de el , insa cu ceva regrete 🙁 , a mea nu a crescut asa frumos ca a ta !! … arata tare bine painica ta !!!
arata grozav !si mie imi place sa fac iarna paine de casa!
Ioi ce bine crescuta e si ce rumenita,ca-mi lasa gura apa,la mami furam capetele,cat era calduta scoasa din cuptor,ca nu mai puteam de pofta:-)) pupici
Frumos arata!
Au reusit foarte frumos
Nemaipomenit de bine arata! Foarte frumos a crescut si cred ca e foarte buna…imi aduce aminte de painea facuta de bunica. Duminica frumoasa!
@catkitchen si marilor bucatari li se mai intampla. Te sarut si o duminica frumoasa!
@pansy multumesc, te sarut si o zi frumoasa!
@Doinitza`s cakes asa de buna a fost, ca am mancat-o mai mult goala. Pup!
@Irina multumesc, pup!
@Bianka, te sarut!
@Corina ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute. O duminica frumoasa!
Imi place cum a iesit painica, si-mi place ca ai respectat traditia de a o cresta in forma de cruce.
Intrebare: cu ce ajuta daca stropesti painea cu apa rece dupa ce ai scos-o din cuptor?
Ce bine arata piinita… trebuie neaparat sa fac piine, facusem saptamina trecuta una, dar nu prea am fost multumita de rezultat, dar de mincat tot s-a mincat. Ai dreptate, eu sint innebunita dupa mirosul de piine la cuptor, mai ales acum ca e rece… Pupici !
@Bucate apetisante da, faptul ca am facut-o rotunda, a mers sa fac o cruce pe centru. Stropitul painii il stiu de la mama. Face scoarta painii foarte crocanta. Eu chiar acopar painea asa calda intr-un prosop umed, nu tare, ca atunci cand faci rulada si o rulezi in prosop. Sa incerci si o sa vezi diferenta. Te sarut!
@Daniela acum pe vremea asta rea o sa profitam sa folosim cuptorul cat mai des. Pup dulce!
Arata minunat,ador painea facuta in casa!Pupici!
Ce frumos a crescut si ce rumena este.
ai mare dreptate,mirosul de paine calda este minunat.si normal ca ati mancat painea goala,cine se poate abtine cand e inconjurat de un asa parfum si are in fata ochilor o paine atat de pufoasa,rumena si mai ales calda?pupici
Tare buna si sanatoasa! Ador mirosul painii in cuptor!
doamne ce bine arata!!felicitari
@FLORY, ma bucur ca-ti place, pup!
@maria mihalache multumesc, pup!
@sarah esti o dulce. Multumesc, te sarut!
@Fancy Cake ma bucur ca-ti place, Pup!
@yaya6 multumesc, pup!