Galaktoboureko este un desert traditional grecesc foarte cunoscut si apreciat. Este o combinatie divina intre o crema de lapte cu gris, o crusta crocanta de aluat de patiserie si un sirop de lamaie si scortisoara.
Singura problema este ca acest desert e cel mai bine sa fie consumat in aceeasi zi, pentru ca odata dat la frigider, crema tinde sa se intareasca si isi pierde textura minunata.
Mod de pregatire:
Pregatim umplutura. Pentru inceput facem grisul cu lapte. Punem pe foc un vas mare cu laptele, 80 g de zahar farin, vanilia si untul. Cand s-a incalzit se pune grisul in ploaie. Se amesteca grisul sa nu se prinda de oala. Cand este gata se da la rece amestecand din cand in cand sa nu se faca crusta.
Cele 3 oua se amesteca cu restul de zahar si se incorporeaza in doua reprize in crema de gris, mestecand energic.
Luam o tava de 21 x 21 cm si o ungem cu unt topit. Asezam primele patru foi de placinta stropind pe fiecare cu unt, apoi rasturnam umplutura de gris cu lapte. Acoperim cu celelalte 4 foi la fel unse cu unt topit.
Cu un cutit bine ascutit taiem placinta in bucati, mai exact in 9 bucati. Stropim cu unt topit si dam la cuptor la 170 °C pentru 35 de minute.
Cat este placunta la cuptor se face un sirop cu scortisoara. Cand este gata placinta, o lasam 5 minute sa se raceasca, apoi stropim foile cu sirop. Pe masura ce se absoarbe se mai adauga. Adaugati cat simtiti ca-i nevoie, nu mai mult. iar daca ramane sirop va fii bun la altceva.
Se servesc stropite cu sirop sau se pot pudra cu zahar praf. Delectati-va!
La cum arata,cred ca-i buna tare!!pup Sara!!
Mie mi-ai facut pofta, ca scriai pe FB.
Arataaaa delicios !
@Bucate Apetisante nu pot decat sa ma bucur! Te servesc virtual pana o s-o faci si tu! Pup!