Cozonac cu fructe confiate o alta varianta pe langa cel cu nuca, cu mac sau cu rahat. Va invit sa vedeti si celelate retete de Cozonaci. Cozonacul indiferent de umplutura este nelipsit de Sarbatori.
Ingrediente aluat
400 g faina Dobrogea (pentru cozonac)
25 g drojdie proaspata
80 g de zahar
1 oua intreg + 2 galbenusuri
100 ml lapte
80 gr unt
30 ml ulei
coaja rasa de la o lamaie
sare
100 g fructe confiate ( caise, cirese, … )
100 g stafide
50 ml rom
Mod de pregatire Cozonac cu fructe confiate:
Pentru inceput pumen fructele confiate taiate cubulete in rom si le lasam deoparte pana pregatim aluatul de cozonac.
Pregatirea aluatului:
Se amesteca drojdia, o lingurita de zahar, 1 lingura de faina si lapte. Se lasa cca. un sfert de ora sa creasca intr-un loc caldut. Restul de lapte impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de portocala si lamaie se pun pe foc pana se topeste zaharul. Se asteapta sa ajunga apoi la o temperatura „ca de paine”, cum este expresia.
Se cerne faina intr-un bol, se face o adancitura in mijloc, se toarna maiaua, cele oul si cele 2 galbenusuri, untul topit.
Se adauda laptele putin cate putin in timp ce se framanta bine.
Se acopera vasul cu o folie de plastic si se lasa aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pe o masa infainata se intinde aluatul intr-un dreptunghi de 25 x 40 cm. Se presara deasupra fructele confiate scurse lasand o margine de 3 cm libera.
Se ruleaza aluatul pe lungime cat mai strans.
Se formeaza o coronita care se aseaza intr-o forma de tort Ø 23 cm. Se acopera cu un prosop si se mai lasa intr-un loc cald 20 de min sa creasca.
Se unge cu ajutorul unei pensule cu un galbenus diluat cu o lingura de lapte si cu o foarfeca se fac 7-8 taieturi mici, ca-n imagine .
Se da in cuptorul incins la 200 °C pentru 15 minute apoi se coboara la 180 °C. Se coace cca. 40 de min, pana capata o culoare frumoasa si scobitoarea iese curata.
Se lasa apoi la racit si se serveste! Pofta buna!