Budinca de cozonac cu fructe de padure, un desert fara pretenti care este indragit si de copii dar si de cei mari. Se pregateste de regula dupa sarbatori cand ne ramane cozonac. Nu are importanta ce cozonac avem: Cozonac rondele cu nuca, Cozonac cu rahat, Cozonac cu nuca sau Cozonac cu mac.
Ingrediente:
500 g cozonac
400 ml lapte
100 ml smantana pentru fruisca
1 lingurita esenta de vanilie
80-100 g zahar (dupa gust)
100 g unt topit si racit + pentru uns forma
4 oua
2-3 linguri de dulceata de zmeura sau afine
300 g fructe de padure
Mod de pregatire:
Pentru aceasta reteta cozonacul nu trebuie sa fie prea moale, de aceea folosim cozonac mai vechi care ne-a ramas de la sarbatori. Nu are importanta ce cozonac avem: Cozonac rondele cu nuca, Cozonac cu rahat, Cozonac cu nuca sau Cozonac cu mac.
Se intr-un bol se amesteca cu un tel laptele, smantana pentru frisca, zaharul, esenta de vanilie si cele 4 oua.
Se taie in felii potrivit de groase si pe o parte le ungem cu dulceata de fructe de padure. Un vas termoizilant oval sau dreptunghiulat se unge cu unt. Se aseaza feliile de cozonac pe doua randuri petrecute intre ele.
Se presara jumatate din cantitatea de fructe de padure, iar amestecul de lapte si oua se adauga unifor peste toate feliile de
cozonac. Cu untul topit si racit se stopeste pecte tot.
Se da vasul la cuptorul incalzit in prealabil la 180 °C pentru 20-25 de minute. Se scoate din cuptor sise lasa sa se raceasca.
Inainte de servire se presara deasupra restul de fructe de padure. Pofta buna!
In fiecare an am ramas cu foarte mult cozonac ce, de cele multe ori, nu era terminat si il aruncam. Si asta nu se intampla doar de paste si nu doar cu cozonacul. E placut sa gasesti o reteta care sa fie asa utila si sa faci din ceva vechi, ceva foarte delicios.
Ma bucur ca reteta iti va fii de folos. Te mai astept!
O seara linistita!